В 11-ти епизод на подкаста на БНР продължаваме с темата за

...
В 11-ти епизод на подкаста на БНР продължаваме с темата за
Коментари Харесай

Проф. Доброслав Кюркчиев: При децата отсъстват всички параноидни концепции и митове за ваксините и COVID-19

В 11-ти епизод на подкаста на БНР продължаваме с тематиката за имунизациите и за особеностите на Делта разновидността , който доминира у нас и дали би трябвало да се имунизират децата и младежите.

Гости в епизода са:

✅ Проф. доктор Доброслав Кюркчиев - шеф на лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ " Свети Иван Рилски "

✅ Д-р Любомир Димитров - шеф на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница

 Проф. доктор Доброслав Кюркчиев - шеф на лаборатория по Клинична имунология в УМБАЛ

" Моята щерка се имунизира, тя го направи на 17 години и взе решението си сама, по този начин прекара едно умерено и хубаво лято. Не виждам никаква причина децата сред 12 и 18 години да не могат да се имунизират , това се потвърди с доста изследвания и на " Пфайзер " и на " Модерна " ", сподели известният имунолог от УМБАЛ " Св. Иван Рилски " проф. доктор Доброслав Кюркчиев.

" Имунната система и имуннтата реактивност на децата на тази възраст няма разлика с тези на възрастните, в този момент различен е въпросът, в случай че разсъждаваме по този начин: " И на децата посегнаха...! " сподели имунологът.



" На моите пациенти, които имат сърдечна непълнота, ние изрично предлагаме да се имунизират ", сподели един от най-хубавите детски кардиолози в България - доктор Любомир Димитров от НКБ.

 Д-р Любомир Димитров - шеф на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница

" Това се потвърди, посредством двете РНК ваксини, че те са подобаващи за деца над 12 години, след огромни клинични изследвания на над 3000 деца в Европа, а също и в Съединени американски щати.  Дали би трябвало да се имунизират децата е една по-голяма и комплицирана тематика .

Но би трябвало да поясним едно значително нещо - децата се заразяват еднообразно постоянно от ковид, както и възрастните. Да, те боледуват по-лесно, само че това не значи, че те не боледуват, че не постъпват в болница. В международен мащаб децата заемат към 30 на 100 от популацията. Така че, това една огромна група от пациенти, които могат да заразят по-възрастните и по-застрашени техни родственици.

Но тук въпросът е за солидарността. А това е проблем за нашата страна ", сподели доктор Димитров.

" Масовото тестване един път в седмица и имунизирането на учителите е доста добър вид, с цел да продължат учениците да учат присъствено. Още повече, че към този момент самите деца не желаят към този момент да учат онлайн. Знам, че на учителите това няма да им се хареса, само че май, че на част от тях им беше добре да си стоят у дома. За мен тези учители предават специалността си ", безапелационен е проф. Кюркчиев, допълвайки дружно с доктор Димитров, че са наясно по какъв начин ще реагира обществеността на това тяхно изказване за тестване и имунизиране.

" Такова държание от просветителите на нацията е неясно ... ", споделят медиците. Според лекарите при децата отсъстват всички параноидни концепции и легенди за имунизациите и COVID-19. Много е значимо да се обзет с ваксини децата с хронични болести, като няма причина да не се имунизират децата със СОП и от аутистичния набор , подчертаха още лекарите.

Слушайте епизода тук:



Или тук:




От диалога ще научите още:
✅ За имунизациите и децата и за тестането в учебните заведения

✅ Защо не се имунизират учителите 

✅ Защо би трябвало да се имунизират децата до 18 години

✅ По-опасен ли е Делта разновидността за младежите и децата

✅ Има ли изясненост каква е и последната нова разновидност - МЮ

✅ Защо би трябвало да се имунизират преболедувалите



Лекарите подчертаха, че във връзка с хоспитализациите и смъртността, имунизациите защищават и при Делта разновидността, във връзка с заразяването - данни от Израел и Америка сочат, че е по-заразен, данни от Обединеното Кралство и Канада сочат, че е еднообразно инфектиран, както и досегашните разновидности. По думите към момента никой няма задоволително информация за разновидността - МЮ. Описан е в над 36 страни .

И още: " Почти всеки вирус може да отключи автоимунно заболяване  на базата на генетична предразположеност. Така е и с коронавурса. Така е и с постоковид синдромите, измежду тях е и улцерозния колит. Собствената ни имунна система нападна избрани структури - кости, коса или неврологично . Това в множеството случаи минава ", акцентира проф. Кюркчиев.

" Постковидните състояния ще се проблем на проучване в бъдещето, доста малко се знае още за тях, а това заболяване поразява ендотела - т.е. клетките, които " тапицират " нашите съдове. Така че, може да се окаже, че ще имаме последствия върху всички органи и системи ", регистрира доктор Димитров.

Проф. доктор Доброслав Кюркчиевот  получава специалност „ Клинична имунология ” през 2007 г. Научните му ползи са в региона на автоимунните болести, регулацията на имунния отговор, дендритните и стволовите кафези, апоптозата и туморната имунология. Има голям брой научни изявления в български и интернационалните профилирани списания, присъединяване в написването на 9 учебници и монографии; 135 участия с научни отчети в конгреси и конференции, присъединяване в 32 научни плана и 1176 цитирания в научната литература. Специализира в Laboratory for tumor vaccination, University hospital, Catholic University, Leuven, Belgium. при prof. Van Gool. Преподава на студенти медици, специализанти по имунология, ревматология, гастроентерология и онкология. За високи достижения в научно - изследователската и преподавателска активност през 2007 година е почетен с награда „ Академик Асен Хаджиолов ” от Медицински факултет на МУ-София. От май 2018 година е професор към Катедра Клинична лаборатория и Клинична имунология на Медицински университет- София.

Д-р Любомир Димитров е шеф на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 година в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на доктор Радка Дойнова, която е измежду създателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е обвързван с началото на две нови специалности - детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 година дружно с професор Дария Величкова основават Асоциация „ Детско сърце “, в поддръжка на деца със сърдечносъдови болести и техните родители.

Всички епизоди на подкаста " Коронавирус Ваксините " можете да чуете:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР